English Latinica

О СРБИЈИ


Положај

Србија се налази у централном делу Балканског полуострва, на најважнијим путним правцима који повезују Европу и Азију и заузима површину од 88.361 квадратна километра. Дужина граница је 2.397 км. На истоку граничи се са Бугарском, на североистоку са Румунијом, на северу са Мађарском, на западу са Хрватском и Босном и Херцеговином, на југозападу са Црном Гором, а на југу са Албанијом и Македонијом. Србија је раскрсница Европе и геополитички важна територија. Међународни путеви и железницке пруге, који пролазе долинама њених река, чине најкраћу везу измеду западне и централне Европе, с једне, и Блиског истока, Азије и Африке, с друге стране. Србија се налази у ЦЕТ - средњеевропској временској зони (ГМТ+1 сат). Летње рачунање времена је од краја марта до краја октобра.

Рељеф

Северни део Србије, Војводина, претежно је равничарски, док су централни и јужни делови брдовити и планински. Висину од преко 2.000 метара достиже 15 планинских врхова, од којих је највиши Ђеравица на Проклетијама (2.656 м). Реке Србије припадају басенима Црног, Јадранског и Егејског мора. Три су пловне: Дунав, Сава и Тиса. Најдужа река је Дунав, који кроз Србију тече 588 км, од својих 2.857 км укупног тока. Обрадива површина: 55% Површина под шумом: 27%

Klima

Србија има умерено континенталну климу, са постепеним прелазом између четири годишња доба. Лета су топла, а зиме хладне и са снегом.

Становништво

Србија има 7.565.761 становника по попису из 2011.године (без података са Косова и Метохије). Срби чине 83,32% становништва, Мађари 3,53%, Роми 2,05%, Бошњаци 2,02%, затим следе Хрвати, Словаци, Румуни и остали. Становништво је највећим делом православно-хришћанске вероисповести, међутим постоје и друге верске заједнице: Исламска, Католичка, Протестантска, Јеврејска и друге.

Највећи градови су:

Језик и писмо

У Србији је у употреби српски језик екавског и ијекавског изговора. Он припада групи јужнословенских језика и највећу сличност има са хрватским језиком. Велики број речи има страно порекло највише турско и немачко, а данас све више и енглеско. Српски језик користи 30 гласова који се могу записати ћирилицом или латиницом. Оно што га чини јединственим у односу на друге језике је једноставно правило по којем се пише и чита: за сваки глас по једно слово и обрнуто. Углавном ћете сретати латинично писмо, али су имена улица, информације на железничкој и аутобуској станици, и у пошти исписане ћирилицом. Зато би странцима било од велике користи да науче макар велика ћирилична слова. Већина младих говори енглески језик, нешто мање немачки, француски и руски, али зато су све популарнији шпански и италијански језик.

Природна богатства

Нафта, гас, угаљ, антимон, бакар, олово, цинк, никал, злато, пирит, хром, хидроенергетски потенцијал.

Границе

Граница на истоку са Бугарском, на североистоку са Румунијом, на северу са Мађарском, на западу са Хрватском и Босном и Херцеговином, а на југу са Албанијом, Македонијом и Црном Гором.

Национална Химна:

Боже правде

Национална Застава:

Застава Србије

Нерадни празници:

Важно:
Ако један од датума када се празнују државни празници Републике Србије – „падне“ у недељу, не ради се првог наредног радног дана.

Радни празници

Ауто карта Србије


ЗАПРАТИТЕ НАС НА

Top